Saturday, May 10, 2008

Poeti romani la New York

The Missing Arm of Venus

Institutul cultural român din New York

www.icr.ro

Sâmbătă, 3 mai, 7 pm | KGB Bar
Luni, 5 mai, 7:30 pm | ICRNY Auditorium


Poezie românească contemporană în traducere

Mai există poeţi? Cum fac ei să trăiască? Oare poeţii mănâncă? Oare ei zboară? Charles Bukowski povestea într-unul dintre textele sale despre un poet american care a decis să se mute în Mexic (cu soţia şi copiii) ca să-şi vâneze singur prânzul cu un arc şi cu săgeţi, astfel încât să poată scrie. Cum se descurcă , insa, poeţii în România? Pentru a oferi un răspuns la această întrebare, Institutul Cultural Român din New York a invitat, pentru zece zile din mai, zece cunoscuţi poeţi români, unii dintre ei traduşi pentru prima oară în engleză, alţii deja adoptind-o ca limba a scrisului. Ei sint : Nina Cassian, Nora Iuga, T.S. Khasis, V. Leac, Dan Sociu, Saviana Stanescu, Eugen Suman, Răzvan Ţupa, Constantin Vică, Elena Vlădăreanu.

Invitatii noştri sunt gata să se întâlnească pentru prima oară cu publicul american mai întâi la KGB Bar (ce alt spaţiu mai potrivit pentru poezia venită de dincolo de fosta Cortină de Fier?!) pe 3 mai, ora 19 (eveniment moderat de Sharon Mesmer şi Saviana Stanescu). Două zile mai târziu, în Sala Auditorium a ICRNY, pe 5 mai, la 19:30, poezia întâlneşte saxofonul lui Alex Harding (coautor al Romanian American Jazz Suite). Nici unul dintre aceste evenimente nu este de pierdut, cu atât mai mult cu cât sunt foarte diferite. Arcurile şi săgeţile sunt interzise atât pentru poeţii, cât şi pentru publicul larg.

Proiectul, iniţiat de ICRNY, îi are pe Saviana Stanescu şi Constantin Vică drept curatori. El reprezintă prima prezenţă consistentă a poeziei româneşti la New York în timpul festivalului internaţional de literatură PEN World Voices.

Texte traduse de Adam J. Sorkin şi Saviana Stanescu.

KGB BAR, 85 E 4th St, www.kgbbar.com
INTRARE LIBERA RSVP la icrny@icrny.org, 212-687-0180.

Institutul Cultural Roman din New York
200 East 38th Street,New York, NY 10016, USA
Tel: 212-687-0180, Fax: 212-687-0181
Email: icrny@icrny.org


Foto (c) Oana Sanziana Marian http://oanamarian.com/





Nora Iuga, Dan Sociu, Adam Sorkin, Alex Harding.

Răzvan Ţupa, Eugen Suman, Saviana Stanescu, Constantin Vică.

Răzvan Ţupa

Eugen Suman

Nina Cassian

Dan Sociu

Vasile Leac

New York







Alte informatii pe:
http://corpuriromanesti.blogspot.com/

1 comment:

Verrine said...

in romania nu ai nici cea mai mica sansa pentru a supravietui din scris... Ce roman mai cumpara o carte scrisa de alt roman? Sau mai bine zis cine mai cumpara o carte? 2-3 prosti din cand in cand mai cumpara deoarece restul sunt inteligenti ii dau pe tigari/bere/shaorma apoi ajung in spital pe masa de operare cu ficatu si plamanii praf...Ce investitie grozava! :D
Apoi mai sunt si cei ce zic "e roman? e praf!" si cumpara strict autori straini. Si asta numai romane deoarece poeziile sunt moarte in romania!
Deci, cel mai bine e sa pleci din tara...